Zemkopības ministrijas rīkotajā konkursā «Lielais loms 2019» sumina gada labākos zvejniekus un zivkopjus, kuri nodarbojas ar akvakultūru, kā arī zivju pārstrādātājus. Šogad konkursā piedalījās 23 ļoti cienījami un čakli dalībnieki, bet pie balvām tika paši, paši labākie. Sīvajā konkurencē mazo balvu jeb veicināšanas balvu nominācijā «Gada akvakultūras uzņēmums» saņēma Jaunpils novada «Avotiņu» saimnieks Gints Nordens.

Atbilstoši nolikumam, viņam balvā pasniegta zivs statuete ar uzrakstu, Zemkopības ministrijas diploms un 700 eiro liela naudas balva. Jāpiebilst, ka šai saimniecībai, kura savu darbību bija sākusi no nulles 1995. gadā un kuras dīķu platības neaizsniedz pat 10 hektārus, ir ļoti grūti līdzināties ar vecāko zivsaimniecību Latvijā -Nagļi», kur dīķu platības aizsniedz 1800 ha un ir izkopta zivsaimniecības pieredze. Ne velti tieši šī saimniecība konkursā tika pie lielās balvas.

Bet sākās viss ar aizaugušo Skolas dīķi

Gints Nordens 1995. gadā ieguva astoņus hektārus lielo Skolas dīķi. Tas bija mantojums no vectēva. Zivju dīķis tobrīd bija aizaudzis, daudzus gadus nekopts. Vajadzēja domāt, kā to iztīrīt, kā tajā, iespējams, ierīkot makšķerēšanas vietas. Tas izdevās, un uzņēmējs vēlāk ierīkoja ziemas dīķus un sāka audzēt karpas. Ik gadus vasaras dīķī makšķerniekiem ielaiž četras tonnas zivju. Lomā šajā dīķi var būt karūsas, karpas, zandarti, līņi, baltais amūrs un vēl citas zivis. Paralēli piedāvājumam makšķerniekiem Gints turpināja interesēties par nozares attīstību un izzināt jaunus zivju audzēšanas veidus. Tādējādi radās iecere grozos audzēt foreles, kas tirgū ir ļoti pieprasītas. Nu jau foreļu audzēšanai ir ierīkoti speciāli baseini, kuros nodrošina gan tīru ūdeni, gan atbilstošu ūdens temperatūru. Nu uz «Avotiņiem» brauc ne tikai makšķernieki, bet arī daudzi šeit meklē padomu akvakultūras jautājumos, jo saimnieks ir uzkrājis lielu pieredzi gan zivju barības izvēlē, gan zivju veselības nodrošināšanā, gan tajā, kādas temperatūras nepieciešamas, gan kā dīķi ierīkojami un ekspluatējami un vēl daudzos citos jautājumos.

«Avotiņi» ir klusa, jauka, skaistā vietā labi kopta lauku sēta, kurā saimnieki Iveta un Gints tūristiem, atpūtniekiem piedāvā gan iespēju piedalīties lauku talkās, gan nobaudīt kārtīgu lauku pienu ar medu, jo saimniecībā ir arī vairākas govis un bišu saimes. Te tiek piedāvāta arī iespēja mežā pasēņot, paogot. Savukārt apzvejas laiks šeit ir kā ģimenes svētki, kad ierodas bērni, mazbērni, radi un draugi, lai vērtētu dīķa ražību. Uz šo pasākumu tiek aicināti arī citi interesenti.

Zivis ir labi padevušās

”Šis gads zivkopībā mums ir bijis veiksmīgs,” vaicāts par gada ražu, vērtē Gints Nordens, „karpas labi augušas, ieguvām skaistus karpu un zandartu mazuļus dabīgā nārstā. Foreles realizējam nedaudz, lielākoties tās domātas ziemas makšķerēšanai, kas pie mums sāksies 30. novembrī un turpināsies tikmēr, kamēr būs zivis. Ir bijis tā, ka līdz Ziemassvētkiem foreles jau ir izmakšķerētas, bet šogad baseinos esam tās izaudzējuši vairāk un, cerams, to pietiks ilgākam laikam. Makšķernieku, kuri vēlas pie mums atpūsties, pietiek, jo nevēlamies arī, ka viņu ir pārāk daudz. Cilvēks taču savās brīvdienās vēlas atpūsties klusā vietā, kur nav kņadas un daudz cilvēku, tāpēc nedrīkst klientiem sabojāt brīvdienas. Mūs vēl sagaida Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības centra organizētā pieredzes apmaiņas ekskursija uz Poliju, kur lūkosim, kā ar akvakultūru nodarbojas šajā valstī. Arī foreļu audzēšanu baseinos es savulaik noskatījos Polijā un, pārbraucis mājā, nodomāju: ja poļi var, kāpēc gan es nevaru? Tā arī ķēros pie baseinu ierīkošanas, un nu rezultāti apmierina. Ekskursijā daudz laika jāpavada kopā ar citiem zivsaimniekiem, arī šajās sarunās var gūt vērtīgas atziņas. Ir cilvēki, kas nekur negrib braukt, aizbildinās, ka nav laika, vai ieraujas sevī. Tas, manuprāt, nav pareizi, jo zinu, ka man tikšanās reizes ar kolēģiem ļoti daudz ir devušas, jo jāmācās ir nepārtraukti. Par zivsaimniecības balvu es, protams, priecājos. Bija skaists pasākums, un lepojos arī ar to, ka Jaunpils novada vārds apbalvojuma sakarā tika daudzināts labā nozīmē. Gribu arī pateikties konsultāciju biroja speciālistēm, kuras mūs izvirzīja apbalvošanai, jo paši diez vai pieteiktos konkursam. Patiešām, nu jau varu sacīt, ka šis gads saimniecībā ir bijis ļoti veiksmīgs”.

Avots: Neatkarīgās Tukuma ziņas 12.11.2019. Rūta Fjodorova